Loading...

Kako pravilno dezinficirati ruke i prostor?

PLP_8940-blog.jpg

Nalazimo se u vremenu kada smo preko noći morali promijeniti životne navike. Počevši od socijalnog distanciranja do higijene i dezinfekcije ne samo ruku već i prostora u kojem se nalazimo. Našli smo se u „novom normalnom“ vremenu.

Kako Svjetska zdravstvena organizacija savjetuje, redovito pranje ruku i dezinfekcija ruku i prostora, jedna je od najvažnijih mjera zaštite od korona virusa. Naime, dokazano je da se pravilnim pranjem ruku uništava više od 99% prolazne mikroflore pa tako i patogenih mikroorganizama, a učestalo pranje i dezinfekcija ruku postalo je novo normalno zbog pandemije korona virusa.

Bitno je istaknuti kako učestalo dodirujemo svoje lice, usne, nos i oči rukama, vrlo često nesvjesno, a upravo je to način kako virus ulazi u naše tijelo. Zbog sprječavanja zaraze, redovita higijena ruku je na prvom mjestu.

Što kada pri ruci nema sapuna i vode?

Kada pri ruci nemate uobičajena sredstva za pranje ruku, kao što je to slučaj npr. tijekom boravka u prirodi, vožnje javnim prijevozom ili automobilom, na radnom mjestu ili u restoranu, bitno je uvijek koristiti dezinfekcijsko sredstvo koje će ukloniti patogene organizme, ali i zaštititi vašu kožu, a dodatna pogodnost je što ovakvo dezinfekcijsko sredstvo ne morate ispirati s ruku.

Acidex Acisept DZ 21 sredstvo je za dezinfekciju ruku na bazi alkohola od 70% s antibakterijskim djelovanjem, a osim u velikom pakiranju od 1000ml, dolazi i u putnom pakiranju od 100ml koje uvijek stanu u vašu torbicu ili pretinac u automobilu.

Posebnost Acisept DZ 21 otopine je u tome što je to otopina za kiruršku higijenu i dezinfekciju te se preporučuje detaljno trljanje ruku kako bi ih što bolje dezinficirali. Acisept se zbog svoje kvalitetne formule koristi u širokoj medicinskoj upotrebi te ga možete pronaći u brojnim ordinacijama poput opće medicine, kirurške, ginekološke, stomatološke, itd., a čak se koristi i u dezinfekciji medicinske opreme.

Zašto se za dezinfekciju uobičajeno koristi upravo 70%-tni alkohol?

Naime, dokazano je kako više koncentrirani alkohol denaturira odnosno uništava proteine na površini bakterije/virusa pa ti denaturirani proteini mogu stvoriti dodatni sloj koji predstavlja barijeru tj. zaštitu protiv prodora samog alkohola u stanicu virusa i bakterije. Također alkohol u koncentraciji od 70% sporije isparava i time dugotrajnije djeluje od onog s većom koncentracijom.

Bitno je znati kako je formula našeg Acidex Acisept DZ 21 sredstva za dezinfekciju ruku nadopunjena s klinički dokazanim hidratizirajućim sastojkom – 1.35% glicerinom, tako da ne isušuje ruke, već ostavlja puderasti osjećaj mekoće te za sobom ne ostavlja neugodan miris. Također je dermatološki dokazano da ne izaziva alergijske reakcije.

Osim Acidex Acisept DZ 21, Ivacor je također sredstvo za dezinfekciju ruku protiv bakterija i virusa s mirisom limuna i sadrži 70% alkohola. Vrlo je jednostavan za primjenu što je još jedan od razloga zašto ga volimo – 3ml dezinfekcijskog sredstva treba temeljito utrljati u dlanove i prste.

A što je s prostorom?

Osim dezinfekcijskih sredstva za ruke, u domu ili na radnom mjestu, potrebno je imati dezinfekcijsko sredstvo za površine. Ivadez se pridružio Delmerion obitelji, a ističe se time što je biocidno sredstvo za dezinfekciju površina protiv bakterija i virusa sa 70% alkohola.

Vrlo je bitno da svakodnevno dezinficirate površine koje dodirujete tako da ih prvo očistite ukoliko je potrebno i uklonite prljavštinu, a potom dezinfekcijsko sredstvo raspršite s 30cm udaljenosti i ostaviti da se osuši.

Važno je biti zaštićen tijekom čišćenja prostora stoga nemojte zaboraviti imati masku i rukavice, prozračiti prostoriju, a krpe koje koristite u kućanstvu obavezno operite na 90°C. Nakon dezinficiranja radnih površina, rukavice i masku stavite u plastičnu vrećicu, a ruke dobro operite sapunom i vodom.