Kako smanjiti simptome keratosis pilaris, znane kao "pureća koža"?

Podijeli

Keratosis pilaris (keratosis follicularis, lichen pilaris ili folikularna keratoza), poznata i pod nazivom „pileća“, „pureća“ ili „guščja“ koža, neprenosivo je kožno oboljenje koje zahvaća do 50% populacije.

Pojavljuje se u ranoj dobi, češće kod ženske populacije, ali i odrasle osobe mogu razviti ovo oboljenje za koje se smatra kako je genetski prenosivo. Do danas nije pronađen lijek za keratosis pilaris već se kožno stanje regulira svakodnevnom njegom, a ovaj bezopasan poremećaj kože vrlo često nestaje tek nakon 30-te godine života.

Kako keratosis pilaris nastaje i koji su simptomi?

Keratosis pilaris nastaje kao posljedica nakupljanja keratina u folikulama dlake pri čemu se na površini kože stvaraju sitne kvržice koje su bijele ili crvene boje, a u području lica folikularna keratoza popraćena je upalnim crvenilom.

Naime, koža je suha i gruba na dodir pa je zbog toga dobila naziv „pureća koža“, a stanje kože se pogoršava tijekom zime kada je vlažnost zraka vrlo niska.

Simptomi se mogu pojaviti na bilo kojem dijelu kože gdje postoje folikule dlake te se stoga nikada neće pojaviti na stopalima ili dlanovima. Najčešće se nalazi na nadlakticama i bedrima, a rjeđe na licu. Kada se promjene pojave na vidljivim dijelovima tijela poput lica ili dekoltea, mogu predstavljati estetske i psihičke probleme te utjecati na samopouzdanje.

Kako liječiti keratosis pilaris?

Lijek za ovo kožno oboljenje još uvijek nije poznat, ali se simptomi mogu znatno ublažiti odgovarajućom njegom kože i tako poboljšati njezin izgled.