Loading...
  • Kategorije
Što je RPR metoda ili metoda obrnutog pranja kose?
Sigurno ste se negdje susreli s pojmom RPR metode ili metode obrnutog pranja kose. Saznaj kako ova metoda pomaže tvojoj kosi.
9. ožujka 2022.
1.png

Čini ti se da je tvoja kosa beživotnija inače? Ili ti se čini da se prebrzo masti? Što god da, za to bi mogao biti kriv redoslijed korištenja proizvoda za njegu kose. Mi smo se susreli s oba problema te smo krenuli u istraživanje kako ih riješiti. Naša pretraga nas je dovela do RPR metode – metode obrnutog pranja kose.

Nastavi čitati da saznaš što je RPR metoda, koje su prednosti metode obrnutog pranja kose te što dermatolozi misle o njoj.

Što je RPR metoda ili metoda obrnutog pranja kose?

Već po imenu možda ćeš moći pogoditi. Ali, ako ne, dermatolog Craig Ziering potvrđuje da je obrnuto pranje upravo ono što će tvojoj kosi pružiti fantastičnu hidrataciju i njegu. “Kod beživotne kose koja se rapidno masti, idealno je obrnuti redoslijed proizvoda tako da se prvo na kosu nanosi regenerator, a tek nakon toga kreće pranje kose šamponom."

Ali zašto?

"Teorija se temelji na tome da će hranjivi sastojci iz regeneratora kosi pružiti prijeko potrebnu hidrataciju, dok je poroznost proteina keratina otvorena zbog pH vode", objašnjava on, napominjući i “Regeneratori su važan dio svake rutine njege kose, jer njeguju i hidratiziraju samu kosu i zaključavaju potrebnu hidrataciju za zdravu, sjajnu, elastičnu kosu.”

Štoviše, budući da je veća vjerojatnost da će folikule kose apsorbirati hidrataciju regeneratora kada se prvi upotrijebi, Ziering ističe da se na obrnuto pranje često gleda kao na „hair tip & trick“ za one s tankom i tankom kosom. “Naravno, ovo je čisto kozmetički učinak i iako može pomoći nekim pacijentima da kosa izgleda gušće, ni na koji način neće liječiti uzrok vašeg stanjivanja ili gubitka kose”, kaže Ziering.

Tko su kandidati za RPR metodu?

Uzimajući u obzir da glavne prednosti RPR medote uključuju dubinsku hidrataciju kose i potencijalno stvaranje volumena kako bi izgledala punije, dermatologinja Purvisha Patel kaže da oni s vrlo tankom kosom, kao i oni koji imaju problema s masnim vlasištem, mogu imati koristi od ove metode.

“Regenerator je lipofilan, on oblaže vlasište i vlasi kose”, objašnjava ona. “Korištenje regeneratora prije šampona može pomoći kod masnog vlasišta i spriječiti da se tanka ili beživotna kosa dodatno ne oteža regeneratorom.”

Ziering kaže da i ljudi sa suhom kosom također mogu imati velike koristi od RPR metode, zahvaljujući dubinskoj hidrataciji koju ona pruža.

Prednosti RPR metode

Najveća prednost obrnutog pranja, prema dermatologinji Patel, jest da ćeš kosi pružiti dubinsku hidrataciju kose bez ostataka regeneratora koji ostaju na tjemenu.

Iz Zieringove perspektive, prednosti obrnutog pranja svode se na hidrataciju i volumen.

"Općenito će pomoći zdravlju kose i hidrataciji, kao i obnovi kose prije koraka šamponiranja", kaže on. “Promjer kose će narasti i kosa će se činiti gušćom – uključujući i korijen kose koji će dobiti na volumenu.” Još jedna prednost, prema Zieringu, je ta da će se kosa teže mastiti.

Okej, ali kako pravilno provoditi metodu obrnutog pranja kose?

Obrnuto pranje kose je jednostavno. Umjesto da počneš s šamponom, Ziering kaže da počneš s regeneratorom nakon što namočiš kosu.

“Nanesite regenerator na cijelu kosu – od tjemena ka vrhovima kose, temeljito umasirajući ili raščešljavajući do pet minuta”, kaže on. "Usredotočite se na donje dvije trećine dužine kose, gdje kosa prima najmanju količinu prirodnog sebuma."

Kada prođe pet minuta, isperi kosu toplom vodom i šamponiraj kosu kako i inače šamponiraš kad pereš kosu. Isperi šampon – i voilà. To je cijela mudrost oko ove metode.

Koliko često treba primjenjivati RPR metodu?

Koliko tvojoj kosi paše. Možeš jednom tjedno, mjesečno, a možeš ju koristiti pri svakom pranju.

Najbolji regenerator za RPR metodu

Sad kad znaš sve o RPR metodi nameće se pitanje – koji regenerator je najbolji za RPR metodu. Tu nema točnog odgovora jer je svaka kosa, baš kao i svaka osoba, individua za sebe. No, ono što ti možemo predložiti jest najbolji regenerator za svaki tip kose.

Hidratantni regenerator za svaki tip kose koji će ti pružiti fantastičnu hidrataciju – APIVITA regenerator za kosu s hijaluronom! Ovaj prirodni regenerator za kosu s hijaluronskom kiselinom i aloe verom balansira razinu sebuma vlasišta, hidratizira kosu te regenerira oštećene vrhove, a patentirani Apishield HS kompleks sprječava lomljenje vlasi i nastanak ispucalih vrhova.

APIVITA regenerator za masno vlasište i suhe vrhove s koprivom i propolisom balansira razinu sebuma vlasišta te kosi pruža hidrataciju i revitalizaciju.

APIVITA regenerator za suhu kosu s maslinom i medom dubinski njeguje, hrani i revitalizira oštećenu kosu, a uz patentirani kompleks štiti od vanjskih štetnih utjecaja i oštećenja kose uzrokovanih tretmanima i proizvodima za stiliziranje kose.

APIVITA regenerator za obojanu kosu sa suncokretom i medom pruža dubinsku njegu obojanoj kosi te joj vraća blistavost.

APIVITA regenerator za tanku kosu s pasjim trnom i lovorom kosi pruža volumen, hidrataciju te je čini snažnijom i otpornijom na vanjske utjecaje, a proizvod u sebi sadrži 97% prirodnih sastojaka.

Savjeti i novosti