Loading...

Kako maske za lice sprječavaju širenje virusa na druge osobe?

33295-blog.jpg

U jeku pandemije korona virusa, brojni znanstvenici pokušavaju doći do odgovora na pitanje -  kako maske za lice sprječavaju širenje virusa na druge osobe. Naime, još od španjolske gripe upute za zaštitu od respiratornih bolesti se nisu mijenjale – socijalna distanca, učestala i temeljita higijena ruku sapunom i vodom od 20 sekundi, a u današnje vrijeme i korištenje dezinfekcijskih sredstava za ruke i površine te prikrivanje usta i nosa maskom.  

Tako je časopis „Journal of Fluid Mechanics“ objavio rad profesora strojarstva Rajata Mittala na tehničkoj školi Whiting, koji je i stručnjak za dinamiku fluida i koji ističe kako je poznato da se respiratorne infekcije šire kapljicama koje prenose virus zrakom ili dodirivanjem onečišćene površine. Prijenos ovisi o brojnim faktorima poput broja kapljica, veličini i brzini tijekom disanja, kihanja i kašljanja. Istaknuo je kako su maske dizajnirane da bi štitile osobu koja nosi masku, a trebale bi pravilnim oblikom i nošenjem štititi i druge.

Delmerion je uslijed pandemije virusa Covid-19 proširio svoj asortiman na maske za lice, kako bi svojim korisnicima olakšao #novonormalno situaciju u kojoj žive. U ponudi Delmeriona tako je moguće pronaći spandex maske za lice, dječje maske za lice i troslojne maske za lice.

Spandex maska za lice jedan je od najprodavanijih artikala u COVID-19 asortimanu, kojeg je moguće pronaći na web shopu Delmeriona www.delmerion.hr. Ono po čemu se ova maska za lice razlikuje od troslojnih maski koje se skidaju i bacaju u smeće svaka 3 sata, je to što je nosiva cijeli dan te ju je potrebno temeljito oprati na kraju dana kako bi bila spremna za nošenje sljedeći dan. Osim toga, njen zanimljiv dizajn i upečatljiva boja, privući će i mlađu publiku.  

Znate li kako se pravilno stavljaju zaštitne maske za lice?

  1. Prije nego što stavite masku na lice, dobro operite ruke sapunom te samo čistim rukama dodirujte masku
  2. Izvadite je iz pakiranja i kada se uvjerite kako nije oštećena, možete je staviti na lice
  3. Masku stavljate na lice tako da je pričvrstite na pravilan način, što ovisi o tipu maske – spandex maske ćete staviti iza ušiju, kao i troslojne (ukoliko imate pamučne maske, njih ćete zavezati na zatiljak)
  4. Masku prilagodite obliku nosa. Donji dio maske povucite prema dolje kako bi pravilno i potpuno prekrili usta, bradu i podbradak

Kako pravilno skinuti zaštitnu masku za lice?

  1. Kao i prije stavljanja, temeljito operite ruke vodom i sapunom ili ih dezinficirajte dezinfekcijskim sredstvom
  2. Izbjegavajte kontakt sa sredinom maske
  3. Spandex i troslojnu masku skinite tako da uhvatite obje trakice iza ušiju, istovremeno ih nategnete i skinite
  4. Masku potom odmah stavite pod toplu vodu i sapunom je dobro, ali nježno operite kako je ne bi oštetili
  5. Troslojnu masku skinite na isti način, ali je nakon 3h nošenja stavite u plastičnu vrećicu i bacite u smeće
  6. Nakon skidanje i pranja maske ili bacanja u smeće, još jednom dobro operite i dezinficirajte ruke