Sve kategorije

Featured posts

Istaknute objave

Lifestyle

Neoviderm

Noviteti

Savjeti

Saznajte kako

Tretmani kose

Tretmani kože

Naslovnica Objave
Istaknute objave
Što su inhalacije i kako nam koriste?
Istaknute objave,
Savjeti
10. siječnja 2022.

Što su inhalacije i kako nam koriste?

Što su inhalacije, aerosolni inhalator i kako nam mogu pomoći s respiratornim problemima? Saznaj u novom blogu.

^1_0.png

Inhalacije su jedne od najčešće korištenih kućnih lijekova za smirivanje i otvaranje dišnih puteva i ublažavanje simptoma prehlade ili infekcije sinusa.

Također se naziva i parna terapija, a uključuje udisanje vodene pare s lijekovima. Smatra se da topli, vlažni zrak djeluje na dišne puteve tako što otpušta sluz u nosnim prolazima, grlu i plućima. Inhalacija može ublažiti simptome upaljenih, natečenih krvnih žila u vašim nosnim prolazima.

Iako udisanje pare neće izliječiti infekciju, poput prehlade ili gripe, može vam pomoći da se osjećate puno bolje dok se vaše tijelo bori protiv nje. No, kao i kod svakog kućnog lijeka, važno je educirati se kako pravilno inhalirati kako biste izvukli maksimalne benefite kućne terapije.

Koji su benefiti inhalacije?

Začepljen nos potaknut je upalom u krvnim žilama sinusa. Krvne žile se mogu upaliti i nairitirati zbog akutne infekcije gornjih dišnih puteva, poput prehlade ili infekcije sinusa.

Glavna prednost udisanja vlažne, tople pare je da može pomoći u ublažavanju osjećaja iritacije i natečenih krvnih žila u nosnim prolazima. Vlaga također može pomoći u razrjeđivanju sluzi u vašim sinusima, što im omogućuje lakše pražnjenje. To može omogućiti da se vaše disanje vrati u normalu, barem na kratko vrijeme.

Udisanje pare može pružiti privremeno olakšanje od simptoma:

 

 • prehlada
 • gripa (gripa)
 • infekcije sinusa (infektivni sinusitis)
 • bronhitis
 • nazalne alergije

 

Iako udisanje pare može pružiti subjektivno olakšanje od simptoma prehlade i drugih infekcija gornjih dišnih puteva, zapravo neće ubrzati proces prolaska infekcije.

Udisanje pare ne ubija virus odgovoran za infekciju.

Iako su rezultati kliničkih studija različiti, anegdotski dokazi tvrde da udisanje pare pomaže u ublažavanju:

 

 • glavobolja
 • začepljenog nosa
 • iritacija grla
 • problema s disanjem uzrokovanih začepljenjem dišnih puteva
 • suhog ili nadraženog nosa
 • kašlja

Primjena  lijekova inhalacijskom terapijom temelj je liječenja mnogih respiratornih bolesti. Ovaj put primjene lijekova pruža mnogo prednosti nad oralnom primjenom. Velika površina pluća i dobra prokrvljenost pluća omogućava brzu apsorpciju lijeka.
Uspješna inhalacijska terapija podrazumijeva  odlaganje odgovarajuće propisane količine lijeka u plućima. Tri su načina inhalacijske terapije: stlačeni inhalat, prašak inhalata i inhalator koji pretvara otopinu ili suspenziju u aerosol.

Inhalatori

Inhalatori  su medicinski uređaji koji pretvaraju tekući lijek u kapljice aerosola koje se mogu lako udahnuti kroz usnik ili masku. Za vrstu, dozu i režim lijeka potrebno je pratiti upute liječnika ili respiratornog terapeuta. Tri su vrste inhalatora: kompresorski, ultrazvučni i MESH inhalator.

Prednosti inhalatora:

 • Lijek dostavlja izravno tamo gdje je potrebno.
 • Izravno djelovanje lijeka na ciljni organ.
 • Neposredni učinak nakon udisanja.
 • Isti učinci kao i oralni lijekovi, ali s nižim dozama.
 • Minimiziranje mogućih sistemskih rizika štetnih učinaka.
 • Pacijenti mogu udisati lijekove bez koordinacije.
 • Neki se uređaji mogu koristiti za liječenje bolesti gornjih i donjih dišnih puteva jednim uređajem.

Čime se inhalira?

Na raspolaganju je veliki raspon lijekova za inhalaciju primjenom inhalatora koje vam propisuje liječnik ovisno o zdravstvenom stanju i potrebama. Jedna od otopina koju vam liječnik može propisati je i sterilna fiziološka otopina 0,9% NaCl kao samostalna inhalacija ili prema preporuci liječnika fiziološkoj otopini se dodaju drugi lijekovi ovisno o bolesti. Sterilna fiziološka otopina vlaži dišne puteve. Izotonično ili fiziološko znači da otopina ima sličan sadržaj soli kao i naša tjelesna tekućina, te se stoga dobro podnosi, a ne da dodatno iritira dišne putove.

Koje proizvode ne bi trebalo koristiti za inhalacijsku terapiju?

Eterična ulja mogu potaknuti respiratorne tegobe kod osoba s preosjetljivim respiratornim sustavom. Inhalator je medicinski uređaj, nije aroma difuzor.

Aerosolni inhalator

Najbolji inhalator jest aerosolni inhalator. Beper električni kompresorski inhalator idealan je za respiratorne probleme i liječenje kod kuće. 

Uređaj raspršuje terapijsku otopinu (lijek) u vrlo malim česticama kako bi mogla dospjeti do najdubljih područja pluća za što veću učinkovitost. 

Izuzetno je tih, lako se čisti, a s njim dolaze maska za odrasle, dječja maska, nosni raspršivač, usnik te zamjenski filter.

Beper aerosolni inhalator možete naći OVDJE